GOEDE PARTNER

We zetten ons in om samen te werken met locale actoren uit het bedrijfsleven en de burgerlijke samenleving om de levensomstandigheden van de gemeenschappen waarin wij actief zijn, te verbeteren.
We geloven in sociale ondernemingen, bedrijven die een alternatief bedrijfsmodel hebben dat gebaseerd is op de principes van gedeelde waarden. Alle winsten worden opnieuw geïnvesteerd in de ontwikkeling van het model dat de sociale onderneming in staat stelt om haar sociale opdracht uit te breiden en haar milieu- en sociale impact te versterken. Tot dusver heeft McCain 3 sociale ondernemingen opgericht.

CAMPO VIVO:

Campo Vivo is een co-creatie van McCain en laureaat van de Nobelprijs, Muhammad Yunus. Campo Vivo begunstigt kansarme boerenfamilies in Une, Colombia, voor de teelt van aardappelen, wortelen en erwten. De sociale onderneming koopt de gewassen van de telers in tegen een eerlijke prijs en een Cultivation Centre of Excellence zorgt voor opleidingen.

MOULAT EL KHEIR:

Moulat L’Kheir werd opgericht in maart 2016, tijdens een workshop georganiseerd in Casablanca, waar verschillende mensen met verschillende beroepen, leeftijden en achtergronden werden samengebracht. Ze werden samengebracht om het sociale probleem te vinden dat ze in hun land zouden willen oplossen. Zo werd Moulat L’Kheir geboren. Moulat L’Kheir is een sociale onderneming met mede-oprichters Agropros (een landbouwbedrijf), Label’vie (een detailhandelaar die deel uitmaakt van de Carrefour-groep), YoziFood (een lokale voedseldistributeur), Nobelprijslaureaat Pr. Yunus en McCain. Het doel van Moulat L’Kheir is om armoede op het platteland te bestrijden door werknemers een baan in de aardappelteelt te bieden en lokale vrouwen een baan in een werkplaats voor de productie van verse frites. De door mannen geproduceerde aardappelen worden verkocht in Label’vie-winkels en de verse frieten worden verkocht aan YoziFood die ze distribueert via de Food Services-operators. Dankzij de verkoop van zowel aardappelen als verse frites sponsort Moulat L’Kheir een educatieprogramma voor kinderen op het platteland en voor meisjes in het bijzonder.

EnVie:

EnVie werd samen opgericht door McCain, Randstad, Colruyt, Reo Velling en de Belgische Federatie van Voedselbanken. EnVie is opgericht om voedselverspilling te verminderen. Het doel is inderdaad om groentenoverschotten te kopen om er soep van te maken. Bovendien neemt EnVie langdurig werklozen in dienst om hen te helpen een nieuwe en stabiele baan te vinden. Op die manier geeft EnVie een extra inkomen aan boeren voor hun “lelijke groenten”. De verschillende soepen worden verkocht in de winkels van de Colruyt-groep en deze inkomsten stellen de sociale onderneming in staat om economisch duurzaam te worden en de impact te vergroten.